Strict Standards: Declaration of JParameter::loadSetupFile() should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /var/www/vhosts/stichtinglawine.nl/httpdocs/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0

Kathie's Blog

Flag USA for English

Mann Residential School, Baltimore USA
Het was een mooie, zonnige middag toen ik naar de Mann Residential School ging, gelegen in Baltimore, Maryland, voor een ontmoeting met Lisa Miller en Sharon Della Rose. Zij zijn respectievelijk activiteitencoordinator en teamleider. We hebben plannen gemaakt voor mijn 'Artist in Residence' waar ik de Eco News Show ga regisseren. Onze aandacht richten we op twee middelbare schoolklassen, waar de studenten meelopen met alle aspecten van de show. Ze kunnen bijvoorbeeld het script schrijven, acteren, maar ook achter de schermen werken, met het décor, het geluid en assistent regie.

De Mann Residential School is een speciale school voor jongeren die allerlei problemen en moeilijkheden hebben. De studenten verblijven op een campus, waar ze gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden wonen. Ik vond ze, samen met het personeel, zeer inspirerend en ik zie er naar uit om met ze samen te werken in de lente.

De Eco News Show is een 'one-act play' gepresenteerd in de vorm van een journaal en het is een geweldige manier om jongerne kennis te laten maken met theater. In de meeste gevallen kan de show gemaakt worden in 5 workshops die ongeveer 2,5 tot 3 uur duren. Het is een show waar informatie over afvalproductie en recycling wordt gecombineerd met comedy. Het resultaat is een 20-25 minuten durende show vol met informatie, over hoe slecht afvalgedrag bijdraagt aan ecologische problemen.

Eco News Show

Oktober 2016    

In 2013 heb ik voor het eerst de Filbert Street Community Garden bezocht, in de Curtis Bay area in het zuiden van Baltimore. Dit ooit onvruchtbare stuk grond hebben ze in 5 jaar omgetoverd tot een prachtige groene oase, vol met planten, groentes, fruit en bijenkorven. Naast tuinieren met scholieren en projecten voor kinderen die in de buurt wonen, is de Filbert Street Community Garden ook de plek waar buurtbewoners bijeen komen! Ik vond deze plek en de mensen erg inspirerend!

Rodette en ik hebben gisteren plannen gemaakt om Baltimore nog een keer te bezoeken in April 2017, met dank aan een gift van de CSX en een financiering van de Baltimore Rotterdam Sister City Committee.IMG 20161025 093836483 copy 1

De eerste 'draaiende' compostbak is net aangekomen, dit is ook gelijk de aftrap van het compostproject!

IMG 20161025 094006736
De manager, Rodette Jones, laat zien hoe deze plant in Oktober nog steeds bloeit.


IMG 20161025 102959626 HDR
Deze 'minibieb' staat bij de ingang van de Filbert Street Garden. Bezoekers mogen een boek meenemen of achterlaten.

 

Werkbezoek USA 2015

 

Van 20 september t/m 18 oktober 2015 ben ik 4 weken in Amerika geweest. De aanleiding, naast het verlangen om mijn Amerikaanse familie en vrienden te bezoeken, was het vieren van 30 jaar zusterstad vriendschap tussen Baltimore en Rotterdam. De zusterstad relatie met Xiamen, China stond ook op de 30 jaar teller, dus was er gekozen om dit groot te vieren op 26 september. Het was een feestelijke gebeuren daar in Baltimore, een dag vol presentaties,voorstellingen en het openen van een kunsttentoonstelling met aansluitende receptie.

 

 

 

 

 

 

Bij dit feest heb ik een workshop geleid en een presentatie gegeven. Ik begon bij hoe ik in Nederland beland ben zo’n 30 jaar geleden als clown, net zo lang als Rotterdam en Baltimore zustersteden zijn. In vogelvlucht heb ik mijn loopbaan als actrice en docente de revue laten passeren tot en met mijn ‘Artist in Residence’ bezoek aan de stad Baltimore in 2013. En, zoals gebruikelijk bij mij presentaties, heb ik afgerond met een spelletje met het publiek om hun afval- en recyclingkennis te toetsen.

 

   

Op 10 oktober 2015 heeft de Nederlandse School in Bethesda, een stadje net buiten Washington, D.C., ‘Operatie Afval’ op visite gehad voor hun Culturele Middag. Met het project reisde ook Juf. Kettie
(alias Kathie diStefano) mee voor de aftrap en afsluitingsshows. Het was een unieke ervaring voor de Amerikaanse die al 30 jaar woont en werkt in Nederland om in de Nederlandse taal te doceren en te spelen terwijl het project zich in Amerika afspeelde. Het Nederlands/Amerikaanse publiek heeft genoten van de activiteiten. Er werd met een verfrissende blik gekeken op afvalgedrag en recycling. En de kinderen stonden op het podium, begeleid door Juf. Kettie met haar aparte accent, en dat alles op een stralende en zonnige herfstdag.

20151010 133924 web
20151010 112847 web
2015 kids playing vuilspel (too crop) 2015 girls (6 7 too young) playing vuilspel IMG 20151010 WA0006
2015 kathie opening show 20151010 130815 web 2015 news paper fashion

Werkbezoek Baltimore 2014

Op uitnodiging van de Baltimore Rotterdam Sister City Comité was Kathie diStefano te gast bij een serie ontmoetingen en vergaderingen ter voorbereiding van Lawine’s  “Artist in Residence” programma in oktober 2015. 

Baltimore organisaties die enthousiast hebben toegezegd om mee te doen met Avalanche Arts (Engels talige tak van stg. Lawine) zijn:  voortgezet onderwijsschool Ben Franklin High, natuur-en milieucentrum Masonville Cove i.s.m. Living Classrooms en de Filbert Street Community Garden.  Al deze instanties zijn gevestigd in de Curtis Bay Area in zuid Baltimore, waar Lawine  in 2012 en 2013 heeft meegedaan aan culturele uitwisselingen.


Kathie and Rodette at Filbert Street Garden

     

Tijdens het bezoek aan het Masonville Cove natuur-en milieucentrum werd gewerkt aan plannen voor een digitale uitwisseling met basisscholen in beide steden. Het zogenaamd Pen Pal Project (schrijfmaatjes) waar lees- en schrijfvaardigheden worden geoefend en waarbij culturele-en milieu problematiek in beide regio’s in kaart wordt gebracht.

Masonville cove logo

Ben Franklin High School wil een serie improvisatie-toneel workshops boeken om sociale competenties en groepsdynamiek te bevorderen. Het is ook de bedoeling om het thema “gezonde voeding/gezond leven” toe te voegen aan deze weeklange samenwerking met bovenbouwleerlingen. Zodoende komt ook het Filbert Street Community Garden initiatief onder de aandacht.

 

 

 

Filbert Street Garden edited Jason-and-goat web

Living Classrooms is een organisatie die o.a. natuur-en milieu educatie aanbiedt aan scholen en maatschappelijke organisaties in Baltimore. Lawine is gevraagd om “teach the teacher” workshops te verzorgen bij dit dynamische instituut.

“Living Classrooms Foundation strengthens communities and inspires young people to achieve their potential through hands-on education and job training, using urban, natural, and maritime resources as "living classrooms."

Living Classrooms